Planera

TIPS FÖR BÄTTRE BRÖLLOPSBILDER

Bra ljus= bättre bilder

Den första punkten är lite längre bara för att den är så viktig. Bra ljus spelar stor roll för kvalitén på bilderna och med lite planering så kan ni få ett bättre resultat. Det naturliga, befintliga ljuset tycker jag är allra vackrast och det är det jag använder mig av så långt det är möjligt. Det är alltid bra att optimera ljuset så här kommer några tips.

Förberedelserna
Det brukar det finns så många fina ögonblick att fånga när brud och brudgum gör sig i ordning och rätt ljus kan lyfta fram det på bilderna ännu mer! Försök få frisör och makeup artist att komma till ert hem eller hotellrum så att ni får finare och personligare bilder i en mer avkopplande miljö. Och välj då helst ett rymligt, ljust rum med stora fönster. När frisyr och sminket görs iordning får bruden gärna sitta på en stol eller stå vänd mot dem. Även när ni gör iordning de sista detaljerna så blir det finare om ni håller er i närheten av fönster.
Städa rummet ni befinner er i innan och se till att det finns allt för mycket saker som stör ögat (lägg undan väldigt färgglada saker). Och släck gärna de övriga lamporna om möjligt, ju mindre blandat ljus desto bättre.

Porträttfotografering & Vigseln
Det bästa ljuset för fotografering är mjukt och jämt, strålande sol ger hårda skuggor. Vid soligt väder kan det eventuellt behövas att flytta en planerad fotograferingsplats och söka upp en skuggig plats för porträttfotograferingen. Därför brukar leta platser samma dag så att man får rätt ljusförhållanden på rätt plats. Tänk också på att om ni planerar en utomhusvigsel försök hitta en plats utan direkt solljus.

Solnedgångsbilder
Det här är ett supertips: planera in lite extra tid fototid under festen för att utnyttja det fina kvällsljuset. Bäst ljus brukar det vara i perioden ca 30 min innan solnedgången fram till 15 min efter den. Dessa bilderna brukar bli bland de finaste, det är så vackert då! Dessutom kan det vara mysigt för er att få komma ifrån och få en lugn stund för er själva att bara andas och smälta allt det fina som pågår.

Middagen & Dansen
På middagen gäller ju mer ljus, desto bättre! Gör det stämningsfyllt med levande ljus, mycket ljusslingor, punktbelysning osv. Glöm inte att se till att ni får in ljus på er, så om ni har möjlighet sitt gärna så ni får in fönsterljus på er. Ni kan även använda er av svaga lampor eller ljusslingor som kan lysa upp lite. När ni sedan har den första dansen se gärna till att det är lite ljusare men släck eventuella färgade diskoljus.

Ha ett väl genomtänkt schema

Tänk noga igenom ert schema och kläm inte in för mycket så att det inte blir för stressigt. Planera för att må bra, ät en ordentlig frukost och lägg in en liten lunch eller fixa lite extra god plockmat att lyxa på innan vigseln. Annars kan det kan vara lätt att glömma bort att äta och dricka ordentligt under dagen. Planera också in extra tid. Under förberedelserna kan både hår och smink har en tendens att dra ut på tiden. Om möjligheten finns, lägg gärna på en hel timme utöver den sagda tiden. Detsamma gäller festprogrammet, här är det lätt att hamna långt efter! Det är inte ert ansvar men påminn gärna toastmastern om att hålla tidsschemat realistiskt och lägga till extra tid. Men hör gärna av er till mig när ni planerar tidsschemat så kan jag ge er mer råd och förslag som gör att ni får ut det mesta möjliga av dagen och fotograferingen.

Planera in en First look

En ”First Look” är när ni blir fotograferade när ni ser varandra bröllopsfina för första gången. Detta känslosamma ögonblick är värdefullt att ha förevigat och bilderna brukar bli så vackra! Det är en speciell känsla att få se sin partner vacker och iordning gjord för er skull.

Överlåt ansvaret till någon annan

Ge er själva chansen att slappna av och överlåt huvudansvaret till någon ni litar på under bröllopsdagen. Kanske kan ni fråga toastmastern, någon i brudföljet eller en familjemedlem. Be dem om hjälp att ha koll på och följa schemat. Som bröllopsfotograf brukar det också vara skönt att ha någon för hjälp med frågor under dagen och som kordinator till gruppbilderna.

Slappna av och njut!

Jag frågar ibland brudparen om vad de skulle ge för råd till andra par och det är nästan alltid ”bara slappna av och njut!”
Det behöver inte bli perfekt. Det är viktigare att ni har roligt och slappnar av. De små detaljerna brukar inte spela så stor roll i slutändan och om något helt galet händer så har ni en rolig historia att berätta och visa. Bilderna ska spegla den glädje ni kände snarare än oron ni hade för att allt inte blev riktigt som det skulle.

BESÖK FOTOPRODUKTER